3 Mart 2010 Çarşamba

Sirengomiyeli Nedir ?

Sirengomiyeli

Omurilikte ve medulla oblongatada ( omirilik soğanı) boşluklar ortaya çıkan bir hastalık türüdür. Yunanca’ da Omurilikteki boşluk anlamına gelmektedir. Boşluklar sıklıkla boyun omurları ve sırt omurlarının hizasında, omuriliğin gri maddesine yerleşmektedir. Sirengomiyeli daha çok 25-40 yaşları arasındaki erkeklerde görülmektedir.

sirengomiyeli belirtileri

Çoğunlukla bir elde yavaş yavaş gelişen kas zayıflaması ve güçsüzlük ortaya çıkar, aynı elde ağrı olur ve ipi duyusu da azalır ya da kaybolur. Bunun sonucu olarak da hasta elini yaktığının ya da kestiğinin farkına varamaz, bunlardan ağrı duymaz.
Hasta olan kolda gevşek bir felç yerleşir, derin refleksler kaybolur, hastanın sırt, omuz ve kolların dış bölümlerinde ağrı ve ısı duyusu kaybı saptanır. Buna karşılık aynı bölgelerin dokunma duyusu sağlam kalır. Yüzeysel duyu öğelerinden bir bölümü sağlam kalırken, bazılarının kaybolması olayına Sirengomiyelik disosyasyon denilmektedir. Hastalık, ilerledikçe benzer bozukluklar, diğer el ve kolda da gelişebilir.

sirengomiyeli tedavisi

Hastalığın tedavisinde bazı cerrahi ve ilaç tedavileri denenmektedir. Etkilenmiş bölgeye ışın tedavisi uygulamakta yarar sağlamaktadır.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

©2010 Ne Nedir ? | by Siteler