2 Mart 2010 Salı

Saadet zinciri Nedir ?

Saadet zinciri, Piramit şeması olarak bilinen dolandırma sisteminin halk arasındaki ismidir. Bu sistemde, zincirin en üst kesimlerindeki kişilerin yüksek miktarlarda para kazanma imkanı varken, en alt kesimdekiler her zaman kaybetmeye mahkumdur.

Zincir, en tepedeki kişinin zinciri kurmasıyla başlar. O kişi, zincire belli sayıda üye alır (en az 2 olmak kaydıyla), ve o üyeler zincire katılmak için para öderler. O ödenen paralar, zincirdeki en üst kişiye gider. Yeni alınan üyelerin de kazanması için onlar da yeni üyeler bulmalıdır. Bu üyelerin ödediği paralar üst seviyelerdeki kişiler arasında paylaştırılır. Yeni üye bulunmayana kadar sistem bu şekilde devam eder. Yeni üye bulunmayınca zincir çöker ve zincirin en alt seviyesindekiler kaybetmiş olurlar.

Bir saadet zincirinde en çok kazananlar en üstteki kişilerdir ve saadet zincirleri genelde bir elin iki parmağıyla sayılabilecek sayıda katman oluşturma özelliğine sahiptir. Mesela zincirde yeni bir katman oluşması için her üyenin 6 yeni üye getirmesi gerekiyorsa, ilk seviye 6 üyeyle oluşur, ikinci seviye 6*6=36 üyeyle, üçüncü seviye 36*6=216 vb. üyeyle oluşur. Bu da, 13. seviye için 13.060.694.016 üye gerektiği anlamına gelir. Bu sayı, dünya nüfusunun üstünde olduğundan zincir devam edemeyecektir.

Saadet zincirlerinin başka bir versiyonu da verilen para karşılığında bir üründür, bu ürüne verilen para bu ürünün değerinin çok üstündedir. Zincire katılan kişi ise ürünü başkalarına satarak para kazanır, yine aynı mantıkla zincir çöker.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

©2010 Ne Nedir ? | by Siteler